#
ul. Piotrkowska 53k 26-300 Opoczno (+48) 44 711 16 55 info@hurompolska.pl

Wyciskarka vs Sokowirówka - które rozwiązanie technologiczne jest zdrowsze?

sokowirówka czy wyciskarka?

Wiele osób, które starają się dbać o zdrowie przechodzi na różnego rodzaju diety i decyduje się np. na jedzenie zdrowych smoothies i koktajlów, zamiast fast-foodów. Jednak żeby móc przygotować tego rodzaju pożywne posiłki trzeba zdecydować się na zakup jednego z dwóch pozornie bardzo podobnych urządzeń sokowirówki lub wyciskarki. Poniżej krótkie porównanie obu urządzeń, zawierające ich najważniejsze wady i zalety.


Sokowirówka czy wyciskarka?


Poznanie kilku podstawowych faktów i charakterystyk dotyczących każdego z urządzeń na pewno bardzo ułatwi nam podjęcie decyzji. Przecież na końcu dnia chcemy decydować ze względu na jakość ich działania, a nie tylko wygląd. A w przypadku tego typu urządzeń jakość oznacza m.in. jakość i ilość wyciskanego soku.

Jeśli chodzi o sokowirówki, to ich podstawowym elementem jest sito, które wirując (stąd nazwa) osiąga nawet 1200 obrotów na minutę. Dzięki temu składniki naszych koktajli i soków są poddane bardzo dokładnemu procesowi ścierania, co z kolei daje konsystencję podobną do musu. W drugim etapie mus jest starannie wyciskamy, dzięki czemu jako produkt końcowy uzyskujemy czysty sok.

Soki wyciśnięte z jednego i drugiego urządzenia znacząco się od siebie różnią. Ten z sokowirówki jest bardziej klarowny i przejrzysty, a na powierzchni tworzy się charakterystyczna pianka. Niestety taki jest bardzo szybko się nagrzewa, co źle wpływa na jego wartość odżywczą. Właśnie z tego względu zazwyczaj zaleca się, by taki sok pić od razu po jego przygotowaniu.

Bez wątpienia dużym plusem sokowirówek jest ich cena i prosta obsługa, dzięki czemu soki przygotowujemy łatwo i szybko. Minusem jest jednak zakres pracy – nie ze wszystkich warzyw i roślin uda się wycisnąć sok. Sokowirówka może mieć problem, by poradzić sobie np. z kiełkami, miękkimi owocami, czy różnego typu zielonymi dodatkami, jak szpinak, czy jarmuż. Z tego rodzaju produktami ewentualnie poradzić sobie mogą wysokiej klasy produktu, które jednak cechować będzie wyższa cena. Decydując się na konkretny model sokowirówki warto wziąć pod uwagę takie czynniki jak wykonanie sita oraz moc silnika, ponieważ to one decydują o jakości pracy sokowirówki.

Sokowirówki - charakterystyka

Podstawowym mechanizmem działania wyciskarek jest natomiast proces wolnoobrotowego wyciskania soku. Jedną z pierwszych firm, która zastosowała tę technologie była firma Hurom. W ich produktach znana z sokowirówek metoda wyciskania została połączona z wolnoobrotowym działaniem, dzięki któremu możliwe było uzyskanie wysokiej jakości soku. Dodatkową zaletą wyciskarek jest możliwość wyciśnięcia soku z każdego produktu, nawet szpinaku, czy trawy pszenicznej.

wyciskarka do soków zalety

Najważniejszym elementem wyciskarek jest tzw. wałek ślimakowy, który działa z prędkością nawet 120 obrotów na minutę. Dzięki takiej technologii produkty nie są rozdrabniane w postać musu, ale skutecznie miażdżone. Taka technologia sprawia, że sok nie ma wyższej temperatury, a co za tym idzie – nie traci swoich składników odżywczych. Sok z wyciskarki jest pełnowartościowy i nie ma charakterystycznej dla sokowirówek pianki. Tego rodzaju soki można pić nawet 2 dni po przygotowaniu.

To, co różni poszczególne modele wyciskarek, to sposób zamontowania wałka ślimakowego – może on być pionowy lub poziomy. Te drugie pracują nieco wolniej, ale pozwalają także na przygotowanie różnego rodzaju przecierów i musów. Wyciskarki pionowe natomiast bardziej przypominają z wyglądu klasyczne sokowirówki.

Urządzenia oparte na wyciskaniu wolnoobrotowym są stopniowo udoskonalane, dzięki czemu nowe modele mają nowe funkcje i innowacyjne rozwiązania. Warto zwrócić uwagę na serię Alpha, którą wypuściła na rynek firma Hurom. Te maszyny jeszcze lepiej wyciskają sok nawet z orzechów, czy warzyw, a także pozwalają np. na przygotowanie lodów domowych. Dzięki temu produktowi możliwe jest wyciśnięcie soku z pełnowartościowych surowych warzyw i owoców.

Mniej utlenienia = więcej odżywienia, czyli kilka słów o zaletach technologii wolnoobrotowego wyciskania

Wyciskarki do soków cieszą się wielką popularnością, ponieważ są bardzo łatwe w obsłudze i nie powodują utraty mikroelementów zawartych w warzywach i owocach. Dlaczego technologia stosowane w wyciskarkach sprawia, że produkowane soki są tak zdrowe i pozytywnie wpływają na nasz organizm? Poznajcie kilka interesujących faktów.


Im mniej utleniony jest sok, tym jest zdrowszy, bo witaminy nie ulegają degradacji. Warto pamiętać, że wszelkiego rodzaju koktajle dostarczają mikroelementów i witamin w najczystszej formie, regulują pracę serca, chronią przed różnego rodzaju infekcjami, a także stanowią uzupełnienie codziennej diety. Dzięki piciu tego rodzaju soków nasz organizm oczyści się z toksyn, na czym zyska nasza skóra, a także będziemy mieli więcej energii.

 

#