#
ul. Owadów 24B 26-332 Sławno (+48) 44 711 16 55 info@hurompolska.pl

Kupujemy wyciskarkę. Którą wybrać: jednoślimakową czy dwuślimakową?

Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...

HUROM H200 ALL IN ONE 2 590,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM H100S 1 990,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM HWS PRO 4 990,00 Dodaj do koszyka

Wyciskarki obrotowe pojawiły się na rynku kilka lat temu. Bardzo szybko zdobyły ogromną popularność. Odmieniły zupełnie podejście osób, które do przygotowania soków nauczone były wykorzystywać sokowirówki. Okazało się, że przygotowane w wyciskarce świeże soki są bombą witaminową. Na sklepowych półkach stoi mnóstwo różnych modeli wyciskarek. Różnią się one nie tylko ceną, ale także parametrami. Na co więc powinniśmy zwracać uwagę na zakupach?

W jaki sposób działa wyciskarka?

Bardzo ważnym elementem każdej wolnoobrotowej wyciskarki do soków jest wałek ślimakowy. Miażdży on bardzo powoli owoce i warzywa, z których chcemy przygotować pyszny sok. Wałek w przeciągu minuty wykonuje różną ilość obrotów, średnio jest to 50-120 obrotów. Im wyciskarka wykonuje mniej obrotów, tym jest lepiej. Wyciskarki wyciskają sok bardzo starannie i niezwykle precyzyjnie, sprawia to, że ich czas pracy jest stosunkowo długi. Za to jednak przygotowany w nich sok nie podgrzewa się. W efekcie zachowuje on wszystkie witaminy, z których wiele ginie pod wpływem wysokiej temperatury.

Następny etap wytwarzania soku w wyciskarce polega na tym, że jest on odsączany przez sito. To kolejny ważny element wyciskarki. Po wyciśnięciu soku po owocach i warzywach pozostaje miąższ, trafia do zewnętrznego pojemnika. Modele wolnoobrotowych wyciskarek dostępne na rynku Czołowi producenci tych urządzeń mają w ofercie wyciskarki pionowe i poziome z wbudowanym jednym lub dwoma wałami ślimakowymi. Jak to wpływa na efektywność i komfort ich użytkowania?

Wyciskarki wolnoobrotowe jednoślimakowe

Mają one wbudowany tylko jeden wał ślimakowy. Najczęściej do jego wykonania wykorzystywane jest niezwykle trwałe, odporne na uszkodzenia mechaniczne tworzywo. Pod wpływem nacisku ślimaka z owoców i warzyw wyciskany jest sok, w którym jest mnóstwo witamin i minerałów. Otrzymanie tak wartościowego soku jest możliwe dzięki temu, że wyciskarki – jak wskazuje ich nazwa – pracują bardzo wolno. W wyciskarkach jednoślimakowych poziomych wał ślimakowy umieszczony jest poziomo, mają więc one większe wymiar. W wyciskarkach pionowych obrócono wał. Dzięki temu mogą one wykorzystać siłę grawitacji. Wyciskarki te są idealne do małych kuchni, na blacie kuchennym zajmą bardzo mało miejsca.

Wyciskarki z dwoma wałami ślimakowymi

Wolnoobrotowe wyciskarki dwuślimakowe mają wbudowane dwa takie same, położone równolegle wałki. W trakcie wyciskania zazębiają się one o siebie. Wałki ślimakowe ocierając się o siebie miażdżą owoce i warzywa. Wyciśnięty sok po przefiltrowaniu ścieka do misy. Pozostała pulpa trafia do zewnętrznego zbiornika. Są to urządzenia bardzo wydajne i precyzyjne, ale proces wyciskania w nich soku trwa jeszcze dłużej niż w wyciskarkach jednoślimakowych. Sok otrzymany w wyciskarce dwuślimakowej jest wyjątkowo klarowny, jest w nim mnóstwo składników odżywczych. Z pewnością domyślacie się już, że im bardziej zaawansowana technologia została zastosowana w wyciskarce, tym jej cena jest wyższa. Soki przygotowane w wolnoobrotowej wyciskarce możemy przechować w lodówce do 24 godzin.

#