#
ul. Owadów 24B 26-332 Sławno (+48) 44 711 16 55 info@hurompolska.pl

Ugotuj zupę pomidorową na soku z wyciskarki

Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...

HUROM H200 ALL IN ONE 2 590,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM H100S 1 990,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM HWS PRO 4 990,00 Dodaj do koszyka

,

Najlepszy smak miała zupa pomidorowa, którą gotowały nasze babcie. Do jej przygotowania używały najczęściej ugotowanego dzień wcześniej rosołu. Zupa miała wyjątkowy smak i aromat. Przepis na zupę pomidorową jest bardzo prosty, każda pani domu gotuje ją jednak trochę inaczej. Wiele pań domu dodaje do niej koncentrat pomidorowy. Jest to jednak składnik, który niekoniecznie wart jest polecenia, szczególnie wtedy, gdy zupę będą jeść małe dzieci. Najsmaczniejszą, ale także najzdrowszą zupę ugotujemy używając do niej świeżo wyciśniętego soku z pomidorów.

Zupa pomidorowa na soku pomidorowym gotuje się szybko. Do jej przygotowania potrzebujemy około pół godziny. To niewiele jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że nasza zupa będzie gęsta i sycąca. Bazą do jej przygotowania jest gotowany bulion. Gotowania bulionu zajmuje około godziny, warto ugotować go wcześniej. Bulion gotujemy na przykład na skrzydełkach lub udkach. Gotową zupę podajemy z ryżem ugotowanym na sypko posypaną natką pietruszki lub koperkiem.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu
  • 0,5 l soku pomidorowego
  • 4 marchewki;
  • pietruszka
  • 1/2 średniej wielkości selera
  • mała cebula
  • dwie kulki ziela angielskiego
  • dwa ziarenka czarnego pieprzu
  • listek laurowy
  • czubata łyżeczka cukru
  • około 120 g suchego ryżu (mniej więcej 1/2 szklanki)
  • mielony pieprz

Dodatki do wyboru: śmietana, naturalny, jogurt, natka pietruszki, koperek, lubczyk bazylia

Sposób przygotowania:

Do garnka wlej 1,5 l bulionu i podgrzewaj. Dorzuć ziele angielskie, czarny pieprz ziarnisty i listek laurowy. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, garnek przykryj i zagotuj. W międzyczasie dokładnie opłucz i obierz warzywa. Wszystkie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wrzuć je do wywaru i ponownie zagotuj. Opłukaj i osącz ryż. Gdy wywar ponownie się zagotuje wsyp do niego ryż, zamieszaj. Gotuj przez około 20 minut często mieszając, aby ryż nie przywarł do dna garnka. Gdy ryż będzie już miękki, możesz dodać sok pomidorowy i cukier. Dodaj także trochę zmielonego pieprzu. Bulion jest już dość słony, dodatek soli może być już niekonieczne. Spróbuj jednak zupę i jeśli jej smak jest dla Ciebie zbyt delikatny, możesz dodać trochę soli. Raz jeszcze zagotuj.

Jeśli zupa wyszła zbyt gęsta, może dodać do niej trochę wrzącej wody. Gotową zupę rozlej do talerzy, udekoruj kleksem śmietany lub jogurtu, posyp posiekaną natką z pietruszki lub inną ulubioną zieleniną.Ilość podanych składników wystarczy do przygotowania czterech dużych lub sześciu mniejszych porcji zupy.Danie zdrowe i lekkostrawne Pomidory są niskokaloryczne i lekkostrawne. Mogą je jeść praktycznie bez żadnych ograniczeń osoby na dietach odchudzających. Przygotowaną na soku z pomidorów zupę warto jeść jednak nie tylko z uwagi na zgrabną sylwetkę, ale przede wszystkim ze względu na zdrowie. Pomidory są bogate w likopen. Jest to składnik, któremu zawdzięczają swój czerwony kolor. Likopen neutralizuje wolne rodniki, dlatego zdaniem wielu naukowców ma silne właściwości chroniące przed chorobami nowotworowymi. Pomidory są bogate także w witaminy, zawierają również potas.

#