#
ul. Owadów 24B 26-332 Sławno (+48) 44 711 16 55 info@hurompolska.pl

Świeży sok na przeziębienie, odporność i jako naturalny antybiotyk

Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...

HUROM H200 ALL IN ONE 2 590,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM H100S 1 990,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM HWS PRO 4 990,00 Dodaj do koszyka

Naturalne antybiotyki istnieją i znajdziemy je bez trudu jeśli nie w swojej kuchni to w pobliskim warzywniaku czy targowisku. Za naturalne antybiotyki uznano cebulę, czosnek, chrzan, imbir, kurkumę oraz produkty z pszczelego ula takie jak propolis i pierzga. Oczywiście to tylko kilka przykładów. Wybraliśmy je bo są łatwo dostępne, mają mnóstwo właściwości leczniczych, mimo że każdy z nich dział trochę inaczej. Naturalne antybiotyki powinny gościć w codziennej diecie szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Możemy je wykorzystać jako dodatek do soków i koktajli.

Sok zawierający naturalne antybiotyki

Antybiotyki są skutecznym lekarstwem na choroby wywołane przez bakterie. Ten sok pomoże nie tylko w walce z bakteriami, ale również z wirusami. Do tego bardzo przyjemnie rozgrzeje nas od środka i wzmocni odporność. Jego działanie zawdzięczamy składnikom, z których go przygotujemy. W jego składzie jest czosnek. Zawiera on substancje, które sprawiają, że ma on bardzo silne działanie przeciwwirusowe i bakteriobójcze. Jednym z jego składników jest allicyna. To właśnie ta substancja sprawia, że czosnek zabija lub hamuje rozwój bakterii. Właściwości czosnku zostaną przez nas wykorzystane w stu procentach jeśli zmiażdżymy go, przez kilka minut pozostawimy go na powietrzu, a następnie skonsumujemy na surowo.

Drugim składnikiem naszego soku jest imbir. W trakcie badań udowodniono, że korzeń imbiru ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. W walce z niektórymi szczepami bakterii jest on równie skuteczny jak antybiotyki. Warto po niego sięgnąć, gdy dopadnie nas katar (pomoże udrożnić zatoki) czy przeziębienie. Skutecznie też rozgrzeje nas od środka. Nasz sok zawiera również kurkumę. To mało popularna przyprawa, szkoda, gdyż ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawarta w niej kurkumina jest bardzo silnie działającym przeciwutleniaczem o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym i przeciwwirusowym. Jakich jeszcze składników użyliśmy do przygotowania soku?

Sok pełen naturalnych antybiotyków

Składniki:

  • pięć dużych korzeni marchwi;
  • pomarańcza;
  • cytryna;
  • dwa ząbki czosnku;
  • łyżeczka sproszkowanej kurkumy lub kawałek świeżego kłącza o długości ok. 2 cm;
  • 2 cm korzenia imbiru;
  • szczypta pieprzu (zawarta w nim piperyna zwiększa wchłanialność kurkuminy)
  • kropla oleju

Obieramy ze skórki cytrusy i czosnek, dokładnie myjemy marchew. Wszystkie składniki wrzucamy po kolei do wolnoobrotowej wyciskarki. Próbujemy, jeśli smak soku jest dla Ciebie zbyt mało słodki, możesz dodać do niego jeszcze jedną pomarańczę lub łyżkę miodu. Sok powinien mieć lekko słodko-kwaskowaty smak. Wyraźnie powinna w nim być wyczuwalna nuta imbiru. Z kolei czosnek powinien być tylko lekko wyczuwalny. Jeśli możesz staraj się wybierać składniki ekologiczne. Kłącze imbiru i czosnek, które są dostępne w supermarketach bardzo często są sprowadzane z Chin. Można je poznać po tym, że są duże. Ale imbir często jest wodnisty i mało wyrazisty w smaku, podobnie zresztą jak czosnek. Dlatego też lepiej kupować produkty ekologiczne, których lecznicza moc jest zdecydowanie większa.

#