#
ul. Owadów 24B 26-332 Sławno (+48) 44 711 16 55 info@hurompolska.pl

Soki, które zapobiegają i leczą anemię

Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...

HUROM H200 ALL IN ONE 2 590,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM H100S 1 990,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM HWS PRO 4 990,00 Dodaj do koszyka

Anemia to choroba, której cechą charakterystyczną jest zbyt mała liczba czerwonych krwinek i hemoglobiny we krwi. Osoby, u których została stwierdzona anemia mogą mieć znacznie więcej kłopotów ze zdrowiem, gdyż organizm ma problemy z transportowaniem tlenu z płuc. Skutkuje to osłabieniem i problemami z koncentracją. Osoby chore na anemię czują się nieustannie zmęczone, ich cera jest blada, zaczynają im wypadać włosy, również paznokcie są kruche i łamliwe. Jeśli chcesz uniknąć anemii lub ją wyleczyć, jeśli chcesz każdego dnia mieć mnóstwo energii, staraj się każdego dnia pić te soki.

Jak wyleczyć anemię?

W przypadku anemii można znacznie szybciej wrócić do zdrowia wprowadzając do jadłospisu znacznie więcej produktów bogatych w żelazo. 

To żelaza odpowiada za produkcję czerwonych ciałek krwi. Pomoże więc w przywróceniu wszystkich funkcji, które zostały dotknięte niedoborem czerwonych krwinek. Farmakologiczne leczenie anemii warto wspomóc naturalnymi metodami. Szczególnie dobrze sprawdzają się naturalne, świeże soki przygotowane ze składników bogatych w żelazo i dodatkowo zawierające inne ważne składniki odżywcze. Oto kilka przepisów na soki, które możecie stosować nie tylko jako profilaktykę anemii. Są one także skutecznym lekarstwem na anemię.

1.Sok z natki pietruszki

Natka pietruszki jest bardzo popularną zielenią bardzo cenioną w kuchni. Okazuje się, że ma ona właściwości od lat wykorzystywane także w medycynie alternatywnej. W natce jest nie tylko duża ilość żelaza, ale także witaminy i antyoksydanty. To dlatego nie tylko zapobiega ona anemii, ale także pomaga oczyścić organizm z toksyn. Uwaga! Smak soku może nas rozczarować, nie zrażajmy się jednak z uwagi na jego właściwości zdrowotne.

Składniki: 

  • duża garść natki
  • sok z jednej cytryny
  • szklanka wody o pojemności 200 ml

Przygotowanie

Natkę pietruszki starannie opłucz i osusz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do blendera, dodaj szklankę wody i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Miksuj tylko chwilę – natka nie powinna zamienić się w papkę. Wypij od razu po przygotowaniu, najlepiej na czczo.

2.Sok z buraków i drożdży piwnych

Czerwone buraki są bardzo bogate w żelazo, dlatego też są polecana jako lekarstwo na anemię. Buraki warto jeść również dlatego, że dodają energii, usuwają zmęczenie, wzmacniają włosy i paznokcie.

Potrzebne składniki:

  • 1 średni burak
  • 1 marchewka
  • 5 g drożdży piwnych
  • 200 ml wody

Jak przygotować?

Umyj dokładnie warzywa, pokrój je na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera. Dodaj drożdże i szklankę wody, krótki miksuj. Sok jest gotowy do spożycia, gdy ma jednolitą konsystencję. Wypij całą porcję od razu po przygotowaniu.

3.Sok z jabłek jeżyn i truskawek

Jest bardzo smaczny, bogaty w żelazo, błonnik i antyoksydanty.

Składniki:

  • 3 truskawki
  • 2 jeżynyjabłko
  • 100 ml wody

Przygotowanie:

Dokładnie umyj owoce, jabłko pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do blendera truskawki, jeżyny i pokrojone na kawałki jabłko. Dodaj pół szklanki wody, aby łatwiej było je zmiksować.

#