#
ul. Owadów 24B 26-332 Sławno (+48) 44 711 16 55 info@hurompolska.pl

Pulpa z wyciskarki do świątecznych wypieków

Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...

HUROM H200 ALL IN ONE 2 590,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM H100S 1 990,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM HWS PRO 4 990,00 Dodaj do koszyka

Z pulpy, która pozostanie nam po wyciśnięciu soku możemy przygotować wiele pysznych deserów – idealnych na święta. Święta to w polskiej tradycji czas spotkań przy rodzinnym stole. Podczas świąt nawet osoby, które od dawna wytrwale zdrowo się odżywiają, rezygnują z diety i pozwalają sobie zjeść trochę przysmaków ze świątecznego stołu, sięgają nawet po słodycze. Jeśli  chcemy biesiadować z rodziną czy przyjaciółmi przy suto zastawionym stole, musimy oczywiście wcześniej przygotować góry jedzenia.

Przed świętami Bożego Narodzenia wiele pań domu praktycznie nie wychodzi z kuchni. Spędzają czas na lepieniu uszek czy pierogów, gotują kapustę z grzybami, szykują karpia w galarecie no i oczywiście pieką ciasta. W wielu domach na stołach w okresie Bożego Narodzenia nie może zabraknąć tradycyjnych ciast: makowca, sernika, piernika. W wielu domach wypiekanych jest jeszcze mnóstwo kruchych ciasteczek i pierniczków. Efekt jest taki, że przy pieczeniu kolejnego ciasta mikser niemal przyrasta nam do ręki. Przygotowanie świątecznych wypieków może być jednak szybsze i prostsze, do tego możemy upiec ciasta, które będą zdrowe. Z pomocą przyjdzie nam wyciskarka.

Muffinki jabłkowo- marchewkowe z nutą imbiru

Składniki:

  • 2 szklanki pulpy z marchwi i jabłek
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 1/4 szklanki mleka ryżowego lub sojowego łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formę do pieczenia muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i sól. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: olej, mleko, ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszane mokre składniki dodajemy do suchych, delikatnie mieszamy. Po łyżce dodajemy pulpę i delikatnie mieszamy. Opcjonalnie możemy dodać czekoladowe groszki. Masą napełniamy foremki, pieczemy 20-25 minut. Po upieczeniu odstawiamy na kratkę do wystygnięcia. Możemy ozdobić je kremem śmietankowo-imbirowym lub bitą śmietaną.

Kruche ciasteczka z pulpy

  • 1-2 szklanki pulpy
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 1-2 łyżki miodu, syropu klonowego lub melasy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 8 łyżek mleka (można zastąpić je sokiem owocowym)
  • jajko
  • 4 łyżki oleju
  • kilka kropli aromatu do ciast (polecam kokosowy syrop barmański, wystarczy dodać do ciasta jedna łyżeczkę)

Sposób przygotowania

Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto i formujemy ciasteczka. Gotowe układamy na blasze wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Mus czekoladowy

Składniki:

  • 2 obrane, pokrojone i lekko zmrożone banany
  • 1 awokado lekko zmrożone
  • świeży sok z połowy pomarańczy
  • 60 ml rozpuszczonej mlecznej czekolady – przed użyciem należy ją wystudzić

Do wyciskarki zakładamy sito do lodów. Przepuszczamy wszystkie składniki, a następnie rozkładamy je do miseczek. Chowamy do lodówki, aby deser się schłodził.

#