#
ul. Owadów 24B 26-332 Sławno (+48) 44 711 16 55 info@hurompolska.pl

Najlepsze soki na zaparcia

Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...

HUROM H200 ALL IN ONE 2 590,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM H100S 1 990,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM HWS PRO 4 990,00 Dodaj do koszyka

Soki owocowe to przede wszystkim woda. Rozpuszczona jest w nich masa różnych witamin, minerałów oraz enzymów. W niektórych znajdziemy ponadto błonnik. Za pomocą soków owocowych i warzywnych można skutecznie walczyć z zaparciami, chociaż nie wszystkie soki będą na tym polu sprawdzały się równie dobrze. Są ski pod tym względem obojętne, a są i takie, które powinny zaoferować nam skuteczne wsparcie. Tutaj skupimy się właśnie na drugiej z tych kategorii.

Pomoc soków przy zaparciach

O zaparciach mówimy w sytuacji, kiedy wypróżnienie następuje rzadziej niż 3 razy w tygodniu. Jest to sytuacja, w której dochodzi do konsolidacji stolca w organizmie i utrudnienia jego naturalnego przesuwania, co skutkować może nawet odczuwaniem bólu. Jeśli zaparcia nie pojawiają się u nas często, zwykle można je zignorować lub nieznacznie zmienić dietę, co będzie w zupełności wystarczającym remedium. Jeśli problem jest bardziej uciążliwy i przewlekły, można sobie radzić poprzez stosowanie dostępnych bez recepty specyfików z aptek, ale jest to pomoc doraźna – leczenie objawy. Możemy nawet stać się ofiarami różnych skutków ubocznych. Część osób uzależnia się od środków przeczyszczających.    

W przypadku soków najważniejsze jest to, że część z nich zawiera w swoim składzie błonnik i sorbitol. Są to substancje wspierające regularne wypróżnienia. Znaczenie ma tutaj także to, że w sokach jest dużo wody, a osoby z zaparciami często cierpią na odwodnienie.

Błonnik

Błonnik to substancja pochodzenia roślinnego, cukier, który jednak nie rozkłada się w naszym organizmie. Ma tendencję do pęcznienia i pochłaniania wody, dzięki czemu stanowi doskonałą miotłę dla naszego układu pokarmowego. Najwięcej jest go w surowych owocach, ale w formie płynnej także może być przydatny. Człowiekowi potrzeba około 30 gram czystego błonnika dziennie. W przypadku zaparć warto jest pić więcej wody oraz poszukiwać soków, które będą miały wyjątkowo dużo błonnika. Takie soki to przede wszystkim soki z warzyw, w tym także fasoli, ale też z nasion i owoców, a nawet orzechów.

Sorbitol

Sorbitol to alkohol cukrowy, który można traktować jak swojego rodzaju smar dla naszego układu pokarmowego. Dzięki niemu stolec łatwiej się wydostanie na zewnątrz, co jest ważne zwłaszcza w sytuacji, kiedy zatwardzenie jest długotrwałe. Sorbitol znajdziemy w jabłkach, gruszkach, winogronach i w owocach pestkowych. Szczególnie dobrym jego źródłem są śliwki.

Woda

Soki zawierają bardzo dużo wody, co jest faktem oczywistym. Zapominamy jednak często, jak wielkie znaczenie ma to dla naszego zatwardzenia. Zaparcia związane są bowiem z wysuszeniem znajdującego się zbyt długo w organizmie kału.

Sok śliwkowy

Najlepszy na zaparcia jest zdecydowanie sok śliwkowy. Powinno się go przygotowywać z suszonych śliwek. Można oczywiście stawiać także na śliwki świeże i suszone – spożywane na surowo. Najlepszy mimo wszystko będzie sok, który przygotujemy wrzucając 300g śliwek do 2 litrów wody. Po zagotowaniu się wody należy taki kompot ostudzić i zblendować. Jeśli zostaną w nim większe fragmenty, można je dla pewności odsączyć gęstym sitem.

#