#
ul. Owadów 24B 26-332 Sławno (+48) 44 711 16 55 info@hurompolska.pl

Jak wykorzystać pulpę, która została po wyciśnięciu soku?

Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...

HUROM H200 ALL IN ONE 2 590,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM H100S 1 990,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM HWS PRO 4 990,00 Dodaj do koszyka

Picie soków przynosi nam wiele korzyści. Większość znad doskonale wie, że soki zawierają mnóstwo witamin, a do tego są one bardzo dobrze przyswajane przez organizm. Wyciskarki bardzo dobrze wyciskają sok z owoców czy warzyw, ale i tak pozostaje po nich pulpa. Wiele osób zastanawiaj się więc czy można ją wykorzystać? Wciąż przecież nie jest ona pozbawiona smaku i aromatu, mimo że jest ona już dość suchą masą. Pomyślałam, aby dodawać ją do surówek. Nie był to zły pomysł. Jednak pulpa w surówce była tylko dodatkiem, nie wykorzystamy jej więc zbyt dużo. Szukałam więc dalej, w końcu udało mi się znaleźć kilka interesujących (moim zdaniem) pomysłów. Kilka słów wyjaśnienia czym jest pulpa To miazga, która powstaje ze zmiażdżonych warzyw i owoców. Zawiera głównie włókna, ale nie do końca jest bezwartościowa. Jest bogata w błonnik pokarmowy. Nie jest on wchłaniany przez organizm, jednak na jego kondycję wywiera pozytywny wpływ. Pobudza on perystaltykę jelit, umożliwia wchłanianie wody, zwiększa objętość stolca i ułatwia wypróżnianie. Pora przejść do pomysłów na wykorzystanie pulpy.

Smoothie

Koktajle charakteryzują się dużą zawartością błonnika, gdy dodamy pulpę do blendera jego ilość jeszcze zwiększymy. Wysokoobrotowe blendery pracują niezwykle dokładnie, dzięki temu nawet ze składników rozdrobnionych na tak niewielkie kawałeczki uzyskamy smoothie o jednolitej konsystencji.

Warto wiedzieć!

Koktajl, który zawiera dużą ilość błonnika może nam zastąpić jeden posiłek w ciągu dnia.

Kotleciki, burgery, pulpeciki

Jeśli zostaną dobrze zrobione, to pokochają je nie tylko weganie i wegetarianie, ale także osoby, które nie wyobrażają sobie bezmięsnego obiadu. Do zrobienia wegańskich burgerów można wykorzystać pulpę, która pozostała po wyciśnięciu soku z buraków czy marchewki. Sucha konsystencja pulpy sprawi, że wszystkie składniki świetnie się połączą. Kotleciki z warzywnych wytłoczyn

Składniki:

  • wytłoczyny z około 4-5 marchewek,
  • buraków lub innych warzyw
  • jedna średnia cebula
  • 100 gramów kaszy jaglanej
  • trzy łyżki mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki – opcjonalnie można jeszcze dodać płaską łyżeczkę papryki wędzonej
  • bułka tarta
  • 3-4 łyżki oleju plus olej do smażenia
  • Jak przygotować kotleciki?

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości. Kroimy w kostkę cebulę i czosnek (możemy przecisnąć je przez wyciskarkę). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

Sos do makaronu

Do przygotowania sosów warto wykorzystać przede wszystkim pulpę, która została po wyciskanych ziołach.

Do przygotowania aromatycznego sosu potrzebujemy:

  • 3 szklanki pulpy od soku pomidorowo-paprykowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 papryczki chili
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 10 listków bazylii
  • 4 ząbki czosnkusporej garści startego parmezanu
  • soli, pieprzu

Podsmażamy pulpę i posiekany czosnek, następnie dusimy. Pod koniec dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy do smaku i jeszcze chwilę razem gotujemy.

#