#
ul. Owadów 24B 26-332 Sławno (+48) 44 711 16 55 info@hurompolska.pl

Czerwona pomarańcza: chroni skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez promieniowanie UV, naprawia DNA, opóźnia wzrost guza

Szukasz odpowiedniej wyciskarki wolnoobrotowej? Być może zainteresuje Cię nasza oferta...

HUROM H200 ALL IN ONE 2 590,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM H100S 1 990,00 zł Dodaj do koszyka
HUROM HWS PRO 4 990,00 Dodaj do koszyka

Krew pomarańczowa jest trochę rzadka, a ja zawsze kupuję ją, gdy widzę ją w sklepie spożywczym lub na targu u rolnika. Krew pomarańczowa jest mniej kwaśna i ma ładny jagodowy aromat, prawdopodobnie z powodu innego składu fitochemicznego.

Czym różni się pomarańcza krwista od innych owoców cytrusowych pod względem składników odżywczych?

Korzyści żywieniowe krwistej pomarańczy

Antocyjanina:

Jest fitonutrientem i niesamowitym przeciwutleniaczem, który nadaje krwiom pomarańczowy, głęboki, purpurowy kolor. Jest to również ten sam przeciwutleniacz, który znajduje się w jagodach. Przeciwutleniacze chronią nasz organizm przed atakiem wolnych rodników i zapobiegają jego przedwczesnemu starzeniu się.

Witamina C:

Krew pomarańczy jest naładowana witaminą C - być może do 40% więcej niż zwykłej pomarańczy. Witamina C jest przeciwutleniaczem, który jest niezbędny do uzdrowienia i naprawy tkanek naszego organizmu.

Wraz ze zwiększoną ilością tej witaminy, nasz Stwórca zapakował również zwiększoną ilość bioflawonoidów, które są niezbędne do zwiększenia skuteczności witaminy C w tym owocu, czyniąc z niego pokarm wzmacniający odporność organizmu.

Foliany (witamina B9):

Krew pomarańczowa jest jednym z niewielu owoców, które zawierają dużą ilość folianów, które pomagają organizmowi tworzyć białe i czerwone krwinki. Jest ona również niezbędna do tworzenia się DNA i metabolizmu białek.

Niedobór folianów zwiększa ryzyko wystąpienia raka, chorób serca i udaru mózgu.

Korzyści zdrowotne płynące z picia krwi Sok pomarańczowy

Te kilka super składników odżywczych sprawia, że krew pomarańczowa jest pokarmem wysoce odżywczym i leczniczym. Niektóre z korzyści zdrowotnych płynących z picia krwistego soku pomarańczowego:

  • Poprawia zdrowie wzroku Poprawia sprawność umysłową
  • Obniża wysokie ciśnienie krwi
  • Reguluje poziom cholesterolu
  • Zapobieganie rozwojowi chorób przewlekłych
  • Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry
  • Promieniowanie anty-UV
  • Hamuje wzrost guza
  • Stymuluje produkcję kolagenu
  • Utrzymanie zdrowia dziąseł, kości, zębów, paznokci i skóry
  • Antypalny
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów
  • I wiele więcej!

Po prostu obieraj, sok i podawaj schłodzone. Bawcie się dobrze!

#